top of page

BENTO

WORKSHOP

A BENTO WORKHOPRA VALÓ JELENTKEZÉS MEGKEZDŐDÖTT!

A WOKSHOP IDŐPONTJA: 2020.09.13 (VASÁRNAP)

11:00-15:00-ig

A bento boxok története egészen a XII. századi Japánig nyúlik vissza, amikor is a farmerek különféle zöldségekből, rizsből és halból álló ételeket vittek magukkal a földekre, amiket gyakran a kis rekeszekkel rendelkező magtartó edényükbe helyeztek. Mára az egész világ felfedezte magának a bentókat, a 90-es években pedig az internetnek köszönhetően egyértelműen az új gasztronómiai kultúra részévé vált. Manapság ezer példába futhatunk bele, de szeretném megmutatni, hogyan alakíthatjuk kreatívan a saját bentonk tartalmát és formálhatjuk azt a saját ízlésünkre! Az egészséges és friss hozzávalókat akár napokig lehet kombinálni.

 

Megmutatom a kedvenc variációimat és remélhetőleg mindenki haza is vihet majd egy adaggal! Két évet töltöttem japánban, ahol megismerkedtem a helyi ételkultúrával, valamint volt alkalmam ellesni az ételek elkészítésenk újszerű módját. Részt vettem főzőtanfolyamokon, és végül magam is tanítottam japán vedégeimet a magyar konyha titkaira. Gasztronómiai információcserém eredményét szeretném megosztani az órára érkezőkkel, csakúgy mint a kedvenc beszerzési helyeimet és azokat a trükköket, amiket már itthon sajátítottam el. Jó itthon újra kóstolni azokat a japán ételeket, amik éveken át az életem részei voltak, de magyarországon nehezen fellelhetőek. A paletta folyamatosan bővül, de az órán lehetőségünk nyílik legalább 6-8 fogást elkészíteni, miközben igyekszem mesélni a kinti kalandjaimról is! 

Első ránézésre egy kedves kis fa, bambusz, vagy műanyag doboz, amit egy színes gumipánt vagy szalag fog össze. Díszítése és anyag felhasználáésa a lehető legszélesebb spektrumon mozog: van belőle kicsi, nagy, gyerekeknek és felnőtteknek való mangás, skótkockás és origamis is. Japánban az otthonról hozott ebéd tárolóhelye, és a törődés szimbóluma! Az étel élvezetének egyik legfontosabb eleme természetesen a gondoskodás. Gondoskodom, ha adok, és „jó gondomat viselik”, ha kapok – feltéve, hogy ehető az étel. Minél tökéletesebb a fogás, minél kreatívabb és változatosabb a tálalás, annál magasabb szintre emelkedik ez az egyszerű gesztus. Nekem ezt jelenti a bento. Food Stylistként gyakran használom a bentó által inspirált szimmetriát és tálalási formátumot. 

Bento Workshop Főzőórák

Először Tokyoban találkoztam bentóval, amikor Shinjuku állomáson keresztül vezetett az utam, Nikko felé. Felfigyeltem ezekre a színes pultokban sorakozó átlátszó, műanyag fedeles dobozokra, amik a lehető legkülönbözőbb halakkal, zöldségekkel voltak díszítve. A feltétek elrendezése egyáltalán nem random – sőt, szemetgyönyörködtető, elképesztő.

A bentóban mindig van sárga összetevő- ami általában tojás, vörös- ami az étvággyal és az érzékekkel függ össze, zöld- ami a természet jelképe, barna- mint a meleg étel színe és fehér- ami a legtöbbször főtt rizs. Kyarabennek hívják azt a műfajt, amikor szinte figuratív, művészi igényességű elemek is szerepelnek a dobozban. Virágok, macik, mellek, de bármi, amit répából és uborkából ki lehet faragni.     

A bentó szerepe a mai japán kultúrában elég jelentős, a trendértéke pedig óriási. Az ovisoktól az irodistákig mindenki hozza otthonról a gondoskodásnak ezt az apró, dobozba zárt formáját, ami nálunk a fagyis rekeszben vagy a befőttes üvegben kap helyet!

Az órákon megismerhetjük azokat az alapanyagokat, amikre elsőre lehet, hogy nem is gondolnánk, de itthon is kényelmesen beszerezhetőek. Megmutatom az ebéd összeállítás menetét, bemutatom és együtt kipróbáljuk hogyan lehet kombinálni a hozzávalókat a lehető legszemrevalóbb és finomabb eredmény érdekében. 

NÉZZ BE A TÖBBI ÓRÁMRA IS!

bottom of page