top of page
231027 VIL1 076.jpg

BOTANIQ TURAI KASTÉLY

Egy üzemelő hotel berendezésének újratervezése nem könnyű feladat, különösen akkor, ha ez Magyarországon az egyik legmagasabb színvonalat képviselő 5 csillagos kastélyszálló. A BOTANIQ-nak otthont adó Schossberger-kastély 1883-ban Bukovics Gyula - Ybl Miklós tanítványának - tervei alapján épült. A korábban évekig romos épület teljes körű műemléki rekonstrukción esett át, és 2021 novembere óta luxus szállodaként üzemel. 

 

Csapatommal arra a feladatra vállalkoztunk, hogy a lakberendezési koncepcióalkotás és bútortevezés során kiemeljük mindazt, ami a kastélyszálló egyedi karakterét adja.

 

A botanikus tematikát szabadon értelmeztem, és vegyítettem a szecesszióra is jellemző levélformákat, organikus vonalakat. Az egyedileg tervezett bútorok, előszobafalak, íves ágykeretek és baldachinok egy letűnt kor hangulatát idézik modern és funkcionális szemléletben. Az anyaghasználat és a természetes szövetek, a gyapjúszőnyegek és a lenvászon függönyök a luxus érzetét keltik, egy olyan helyen ahol a szokásosnál több idő jut a részletek megfigyelésére. A sárgaréz és a nyers agyagtárgyak találkozása a márvány és üveg felületekkel a hideg és meleg elemek egyensúlyát biztosítják, míg a nosztalgikus, vintage kiegészítők utalnak a kastély gazdag történelmére. Az antik préseltnövény installációk, uszadékfa díszek és litográfiák kapcsolatot teremtenek a környező, pompás kastélyparkkal.    

 

A kiegészítők terén nem törekedtünk az egyszerűségre. Az apró dekortárgyak, képek és levélnehezékek selyemfonálként szövik be a teret. Helyi fények, plafonlámpák, valamint a környék kőzetmintái a részletgazdagság jegyében díszítik a konzolasztalokat, és zsúrkocsikat. Finom ívű tükrök és fali kerámiák vegyülnek az antik keretekben helyet foglaló növény-nyomatokkal. 

A könyvek jelenléte otthonos érzetet kelt: pihenésre, olvasgatásra csábít. Ezt a szándékot tükrözi a TV készülékek elrejtése, és a moduláris bútorzat kialakítása is. 

 

A kivételesen gazdag motívumvilág Scholtz Róbert falfestményein is megmutatkozik, így örömmel használtam az általa kedvelt pasztellba hajló, de élénk színeket. A vidék állatvilága könyvtámaszként, díszpárnaként és kisplasztikaként költözött be a lakosztályokba. 

 

A cél a lakosztályokban a teljes kikapcsolódás és a feltöltődés élményének biztosítása volt, miközben a szem megpihenhet egy-egy finom ívű, patinás tárgyon. 

Megbízó: BDPST Zrt. 

Projekt menedzser: Varga Laura

Lakberendezési asszisztens: Gaál Gerda

Közreműködő partnerek: 

Patina Webshop + Showroom

Bespoke Project Budapest

ARS Galéria

Arbonika Botanika

Naturflor

Fotó: Villányi Csaba, Darabos György

Styling Darabos György képeihez: Varga Laura

Videó: Hlinka Zsolt

bottom of page