top of page

VEGA FŐZŐÓRA

BELÉPŐ SZINT

A VEGA WORKHOPRA VALÓ JELENTKEZÉS MEGKEZDŐDÖTT!

A WOKSHOP IDŐPONTJA: 2020.09.27 (VASÁRNAP)

11:00-14:00-ig

Részvételi díj: 12.000 Ft / fő

A húsevés, környezetünkre gyakorolt negatív hatása évtizedek óta ismert. A húsevés minimalizálásával, csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, úgy, hogy közben életeket mentünk. Elég jól hangzik, nem? Nem vagyok vega, de az évek során eljutottam addig, hogy otthon szinte alig eszünk húst, ha igen, azt is biztos forrásból, kis mennyiségben szerezzük be. Úgy fogalmaznék, hogy a hús nálunk ünnepi étel. Nem kerül minden nap az asztalra, és nem is hiányzik. Helyette halat és rengeteg változatosan elkészített zöldséget fogyasztunk, ami nem mellesleg az egészségünknek is jót tesz, és a pénztárcánkat is kíméljük vele. Nekem könnyű a dolgom, mert imádom a zöldségeket: a friss kukorica, a saláták ezer és egy variánsa, a spenót vagy a cékla, mint-mind a kedvenceim. Olajos magvak? Nagy bajban lennék nélkülük! 

Egy barátom azzal érvelt a húsfogyasztás mellett, hogy egészségtelen a vegetáriánus életmód, ami szerintem önmagában nem igaz. Egy jól összeállított vegetáriánus étrend, ami kellő arányban tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és nyomelemeket, legalább olyan tápláló, ha nem egészségesebb, mint egy kiegyensúlyozott, de nem húsmentes diéta. Én azt az elvet vallom, hogy semmiről nem kell lemondani, viszont a mértéktartás fontos! Főleg annak tudatában, hogy mennyi vizet használ fel, és mennyi szén-monoxidot termel a húsipar. Nehéz, vagy lehetetlen politikailag korrekt módon táplálkozni, amikor az avokádó, a kókuszolaj és a kesudió, sok más hozzávalóval együtt tiltólistás, de azért meg lehet próbálni, tudatosabban vásárolni, és feltérképezni a lehetőségeket! Ha így teszünk, akkor ez a szokás átszivároghat az életünk más területeire is. Igazi címkeolvasókká válhatunk! ;) 

vegetáriánus konyha

Az órán megismerjük, megkóstoljuk, azokat a fogásokat, amik nagyon jól variálhatóak, és nem veszik el senki kedvét attól, hogy tegyen egy próbát a húsmentes ételekkel, cserébe könnyen és gyorsan elkészíthetőek, egy nagyon hosszú nap után is. Nem fogunk "szójás" húsgombócot kóstolni. A cél nem az, hogy helyettesítsük a húst, hanem az, hogy ne is hiányozzon az ételből, mert nem fog :) Amit várhatsz: alapfogások, a zöldségek osztályozása – a szezonális zöldségek előtérbe helyezésével, elkészítési módok és buktatók. Igyekszem majd megcáfolni egy-két tévhitet a kelbimbóról, és bevezetek egy-egy új alapanyagot is. A kezdő kurzusra bárki jelentkezhet, aki még nem fogott fakanalat a kezébe, hiszen egy legalább 5 lépcsős program keretében szeretném kézen fogni és végigvezetni a jelentkezőket a szárnybontogatástól kezdve, az önálló vacsoraestekig.

NÉZZ BE A TÖBBI ÓRÁMRA IS!

bottom of page